Mobilne warsztaty kulinarne z Akademią Małego Kuchcika w klasie 0-3

Dnia 19 listopada uczniowie klasy 0-3 wzięli udział w wyjątkowych, mobilnych warsztatach z Akademią Małego Kuchcika. Były to zajęcia pełne edukacji, zabawy i kreatywności, podczas których dzieci mogły poznać fascynujący świat kuchni molekularnej. Warsztaty łączyły zabawę z elementami nauki chemii i fizyki. Każde dziecko brało czynny udział w eksperymentach, korzystając m.in. z suchego lodu i ciekłego azotu. Podczas zajęć mali kuchcikowie obserwowali powstawanie gęstej mgły, bawili się suchą pianą i poznawali właściwości sublimacji. Przeprowadzili także eksperyment z butelką i balonem, tworzyli „dymiące soczki” oraz oglądali tańczące ciekłego azotu. Nie zabrakło również humorystycznego pytania: „Czy udało się zamrozić dzieciom podłogę?”. Dużo emocji wzbudził pokaz kurczącego się balonu — uczniowie mogli zobaczyć, jak pod wpływem ekstremalnie niskiej temperatury balon zmniejsza swoją objętość, a po ogrzaniu wraca do pierwotnego kształtu. Sporym hitem okazały się również smocze chrupki, po których z ust i nosów uczestników unosiła się para — efekt powstający podczas ogrzewania w ustach chrupków schłodzonych ciekłym azotem. Dzieci miały także okazję zobaczyć zamrażanie róży. Zanurzony w ciekłym azocie kwiat stawał się kruchy i rozpadał na drobne kawałki, co zrobiło ogromne wrażenie na uczestnikach. Na zakończenie warsztatów uczniowie delektowali się owocowym sorbetem barwiącym język, przygotowanym z malin 🫐🍓, jagód i truskawek. Ostatnim punktem zajęć był krótki test wiedzy, dzięki któremu dzieci mogły utrwalić zdobyte informacje. Warsztaty były pełne wrażeń, nauki i radości. To z pewnością doświadczenie, które na długo pozostanie w pamięci uczniów klasy 0-3. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć na Facebooku: SP w Kazuniu Polskim.