Wycieczka klasy 0 i III

Uczniowie klasy 0 i 3 wzięli udział w wycieczce do gospodarstwa agroedukacyjnego „Wymysły pod lasem”. Dla dzieci przygotowano dużo ciekawych atrakcji. Miały okazję samodzielnie przygotować produkty niezbędne do kiszenia kapusty. Obierały i szatkowały warzywa. Zgodnie z tradycją kapustę ubijały wałkiem i deptały nogami. Oprócz kiszenia nasi uczniowie poznali inne naturalne sposoby konserwowania żywności. Była też okazja do upieczenia ciasta ze śliwkami. Przepis tworzył tekst piosenki, co sprawiło, że dzieci szybko go zrozumiały i łatwo zapamiętały. Po pracy związanej z przetworami, uczestnicy wycieczki mogli przygotować „warzywny ogródek” do zakonserwowania w domu. Po kulinarnych warsztatach z apetytem skosztowali kiszonej kapusty oraz ciasta. Na podwórku karmili zwierzęta, poznawali jesienny ogródek i spędzili czas na wspólnej zabawie na świeżym powietrzu. To była naprawdę udana wyprawa.